1885 – 1894: Kupasikerek

Az 1885-86-os szezonban a Rovers újból elhódította a kupát a West Bromwich ellenében és ezzel zsinórban harmadszor diadalmaskodtak.

Bár azt a tényt is meg kell említeni, hogy a Blackburn sikereihez az is hozzájárult, hogy Anglia legismertebb klubja, a Corinthians nem indulhatott a kupában. Az FA elismerése jeléül egy ezüst pajzsot adományozott a Roversnek. Míg a pályákon egyre népszerűbb lett a labdarúgás, a klubok nyomásgyakorlásának hála az FA engedélyezte a profi játékosok igazolását.


BLACKBURN ROVERS 1885 F.A. KUPA GYŐZTESEK

Hátsósor, balról-jobbra: McIntyre, Suter, Haworth, Brown, Arther,Fecitt. Első sor, balról-jobbra: Lofthouse, Turner, Sowerbutts, Forrest, Douglas, Inglis.

A Rovers sikerei alább maradtak az 1886-87-es szezont követően, mikor is már az FA kupa második köréből búcsúztak a skót Renton ellenében. A csapat annak ellenére, hogy jelentős változásokon ment keresztül és az elődöntőkig meneteltek a következő évben, már nem volt olyan erős, mint annak idején. A klub egyre inkább professzionális játékosokat akart a csapathoz csábítani, ezzel beállva olyan klubok mellé, mint például a Bolton, akik agresszív toborzó kampányba kezdtek. Ha nem így cselekedtek volna, még ha ennek az oka kezdetben leginkább a Blackburn Olympic játékosainak elhalászása is volt, később komoly gondban lettek volna. Egy nagyon szoros Witton feletti győzelem a blackburn-i csapatok bajnokságában, ráébresztette a klubot, hogy egyre rosszabb teljesítményt nyújtanak. Ezen a ponton lépet színre William McGregor a megmentő szerepében és beinvitálta a Roverset is az 1888-ban megalakult ligába. Ennek hála a Rovers ismét talpra állt, bár a liga meccseit kezdetben inkább csak jövedelmező barátságos felkészülési meccsekként kezelte, ezzel is készülve az FA kupára. A Rovers első liga mérkőzésére 1888 szeptember 15.-én került sor. Egy nagyon izgalmas 10 gólos meccs volt ez az Accrington csapata ellen. A gólszerzők listájára Jack Southworth, Beresford, Townley (2x) és Fecitt iratkozhatott fel. A klub, hogy megerősítse a pozícióját számos új játékost igazolt, köztük a skóciai Vale of Leven csapatkapitányát John Forbes-ot is. Az játékos sikerein felbuzdulva a klub elküldte a titkárát, Tom Mitchell-t Skóciába újabb játékosok felkutatására. Az első szezon egy negyedik helyet jelentett a csapatnak, melyet a következő évben túlszárnyaltak és harmadik helyen fejezték be a 22 meccses szezont, 78 szerzett góllal. Még mindig a kupa volt az elsődleges, az 1889-90-es szezonban sikerült is ismét diadalmaskodnia a klubnak. Az elődöntőbe ahhoz a Wolveshoz látogattak el a Derby-be, akiktől tavaly ugyanebben a körben kikaptak. Miután túljutottak ellenfelükön a kék fehér alakulat átgázolt az idegeskedő Sheffield Wednesday csapatán, 6:1-re alakítva a meccs kimenetelét.


BLACKBURN ROVERS 1890 – F.A. KUPA GYŐZTESEK
Hátsósor, balról-jobbra: Jas, Southworth, John Southworth, Horne Dewar. Középső sor, balról-jobbra:: Lofthouse, Campbell, Forbes, Walton, Townley. Első sor, balról-jobbra: Barton, Forrest.

1890-ben a kirakó utolsó darabja is a helyére került, mikor is a Rovers ismét pályát váltott. A költözés oka a leamington street-i pálya bérleti díjának nagy mértékű emelkedése volt. Nem sokára meg is találták az ideális pályát, az Ewood Parkot. Az Ewood-ot négy helyi vállalkozó építtette 1882-ben és számos sporteseménynek adott otthont, labdarúgásnak, atlétikának, kutya és lóversenyeknek. A klub 10 évre bérelte ki a pályát, az első öt évre 60 fontért, majd a maradék öt évre 70 fontért. Miután beköltöztek új otthonukba a klub ismét csak a játékkal foglalkozott. A Rovers Kupa megrendezőjeként, a csapat számított a legesélyesebbnek a trófea megszerzésére az 1890-91-es szezon kezdetén. Nem okoztak csalódást a követőiknek, bár elég valószínű, hogy a túlzott kupára összpontosítás miatt nem szerezték meg ez évben a liga bajnoki címét. A Middlesborough Ironopolis,Chester és a Wolves felett aratott győzelmek után a Rovers a West Brom-on keresztül jutott be a döntőbe. Egy kemény meccsen 3:2-re sikerült diadalmaskodni a csapatnak. A döntőben a Notts County lett az ellenfelük. Az a csapat amely néhány héttel előtte verte el a Roverset 7:1 arányban. Pletykáltak akkoriban arról, hogy a kéket szándékosan hagyták nyerni a County csapatát, hogy túlzottan elbizakodjanak a kupa döntőre. A döntő estéjén a Rovers a tőle megszokott játékkal rukkolt elő a Kennington Oval-on. Ahol is tartott egy leckét a County csapatának mit is jelent a futball. Az első félidőben Dewar, Southworth és Townley góljainak köszönhetően 3:0-val fordultak a csapatok. A következő félidőben a Notts-nak sikerült a szépítés, de az eredményjelző így is 3:1-es blackburn-i sikert mutatott. Ezzel a teljesítményével a Rovers lett az FA kupa királya, ugyanis 8 év alatt ötször sikerült hazavinniük a trófeát. Sajnos ezzel el is érték a kupa karrierjük csúcsát.


BLACKBURN ROVERS 1891- F.A. KUPA GYŐZTESEK
Hátsósor, balról jobbra: Brandon, Pennington, Barton, Southworth, Dewar, Forest. Első sor, balról-jobbra: Lofthouse, Walton, Forbes, Hall, Townley.

A következő szezonok a középmezőnyt jelentették a Rovers számára a bajnokságban, illetve csalódásként elkönyvelt elődöntőig jutást a kupában az 1892-93-as és az 1893-94-es idényben. Ez a szituáció nem kedvezett az Ewood Parkba költözés miatti körülbelül 2.700 fontos kiesésnek. Mivel a belépőjegy mindössze 6d (2? p) volt és körülbelül 10.000 voltak kváncsiak a meccsekre, a Roversnek más fajta bevétel felé kellett nyitnia. Így több barátságos meccset rendeztek. A döntés, hogy 2.500 fontért megvették a pályát, annak ellenére, hogy jó vétel volt, csak fokozta a terheket és újra előjöttek az anyagi gondok.

WordPress Themes